« بازگشت به فهرست مقالات
دستگاه تست، نرمافزار،
مقایسه روشها
مهندس عباس حسنخان
a.hasankhan@gmail.com |
هر خودرو بسته به مدل و طراحی از بیش از ده هزار قطعه تشکیل شده است که دانش اصلی تولید خودرو، دانستن مشخصات این قطعات و نحوه تعامل آنها بایکدیگر در ابزار پیچیده ای به نام خودرو است.
خودروساز برای معرفی هریک ازقطعات تشکیلدهنده خودرو، نقشه ابعادی و روشهای تست و ارزیابی را ارایه میدهد. تستپلان پارامترها وروشهایی را معرفی میکند که توسط آنها قطعه تست شده و در صورت مورد قبول بودن، اجازه استفاده در خودرو را خواهد داشت.
دستگاه تست ابزاری است که مطابق با روش گفتهشده در تستپلان، قطعه را آزموده و رد و قبول بودن را به اطلاع اپراتور میرساند. دستگاه تست یک ابزار خودکار است که با فرمان اپراتور مجموعهای از فعالیتها را انجام داده و نتیجه را پس از پردازش اعلام میکند.
دستگاههای تست بر اساس معماری مدیریت خودکار، از بخشهای زیر تشکیل شده است:
• Monitor قسمت مونیتورینگ که دادههای لازم جهت اطلاع از وضعیت سیستم را جمعآوری میکند.
• Analyze قسمت آنالیز که دادههای جمعآوری شده را بر اساس دانش قطعه در حال تست، تفسیر میکند.
• Plan مجموعهای از اعمال را بر اساس نتیجه پردازش، تعریف میکند.
• Execute با فرستادن دستورات به عملگرها، روند تست را اجرا میکند.
هسته اصلی کنترل دستگاه که وظایف آنالیز و پلان تست را انجام میدهد، نرمافزار سیستم بوده و وظیفه دریافت اطلاعات محیطی و اعمال دستورات بر عهده سختافزار الکترونیک دستگاه است. بنابراین قدم اول در طراحی سیستم کنترل دستگاه تست، انتخاب سخت افزار مناسب است.
انتخاب سختافزار کنترل: PC ،PLC یا هردو
یکی از مهمترین تصمیمات در مرحله اولیه طراحی یک ماشین انتخاب سیستم کنترل است. از آنجایی که کنترلکنندههای منطقی قابل برنامهریزی (PLCها) برای اولین بار در دهه 1970 معرفی شدند، برای سالها بازار اتوماسیون صنعتی در اختیار آنها قرار داشت. برای کنترلرهای سایز کوچک در یک دستگاه تا کنترلکننده اصلی یک کارخانه بزرگ، تنها یک راه حل وجود داشت.
با این حال در اوایل دهه 1990، کامپیوترها با کاهش هزینه و افزایش سرعت پردازشگرها، راه خود را به دنیای کنترل باز کردند. در حال حاضر انتخاب بین این دو تکنولوژی بر اساس ملاحظات سیستم مورد طراحی صورت میگیرد.
PLCها به عنوان وسیلهای سادهتر، قابل انعطاف تر، قابل برنامهریزی و مهمتر از همه قابل اعتمادتر از تابلوهای رله کنتاکتوری، ابداع شدند. آنها برای انجام وظایف مشخص برنامهریزی میشوند و زبان برنامهنویسی آنها، الهام گرفته از مدل تابلوهای رله کنتاکتوری است. آنها بایستی پایداری بالا و عملکرد عادی در شرایط محیطی نامناسب مانند مکانهای دارای آلودگی گرد و خاک، محیطهای دارای ارتعاش و یا محیطهای دارای تداخل الکترومغناطیسی، داشته باشند. با گذشت زمان PLCها پیشرفت کرده و تواناییهایی مانند کنترل حرکت موتورها، کنترلرهای تناسبی و سیستمهای ایمنی یکپارچه را به دست آورده و در همین حال برخی مشخصات کامپیوترها مانند امکان شبکه شدن نیز به آنها اضافه شده است.
از طرف دیگر کامپیوترها سطح بعدی کار مانند انجام محاسبات پیچیده، مونیتورینگ و نظارت بر فعالیتهای کنترلر، ارتباط با شبکههای محلی و ارتباط کاربر با PLC را بر عهده داشتند. کامپیوترها به علت اینکه توانایی PLCها در کارکرد در محیطهای سخت را نداشتند، معمولا در محیطهای کنترل شده کار میکردند.