« بازگشت به فهرست مقالات
فیکسچرهای کنترلی و مونتاژ
خلاصه مقاله در اینجا آورده شده است و اصل مطلب به صورت فایل pdf در دسترس است.
محمد بینایی
مدیر طراحی و مهندسی شرکت سلاسل‌گستر
pourya_binaei@yahoo.com
محمد بینایی متولد سال 1356 تحصیل‌کرده كارشناسی مهندسی مکانیک و كارشناسی ارشد مهندسی صنایع در گرایش مدیریت سیستم‌ها و بهره‌وری است. وی از سال 1378 شروع به فعاليت در زمينه طراحي و ساخت انواع فیکسچرهای کنترلی و مونتاژ در صنعت خودروسازی در شرکت سلاسل‌گستر نموده و در سال 1385 شرکت "بیناصنعت پژوه" را تاسیس کرد. تسلط به نرم‌افزار CAM و اخذ گواهینامه تایید صلاحیت کار با نرم‌افزار Power Shape از شرکت DELCAM انگلستان از جمله سوابق آموزش حرفه‌ای وی است. از جمله پروژه‌های انجام شده؛ طراحی و ساخت فیکسچر کنترلی سپر جلو و عقب و جلو پنجره خوردوی پژو 206 است.
تعریف
فیکسچرهای کنترلی، به هدف ارزیابی مشخصات ابعادی و تعیین موقعیت سطوح مونتاژی در خطوط تولید مورد استفاده قرار می‌گیرند. یکی از نیازهای اساسی صنایع تولیدی کشور بالاخص صنعت خودروسازی فیکسچرهای کنترلی و مونتاژ می‌باشند.
بخش‌های اصلی یک فیکسچر کنترلی که ممکن است به شکل‌های متنوعی طراحی شوند به قرار زیر است: ۱- محل قرار و نشستن قطعه 2-  اجزاء نگه دارنده قطعه  3- واحد تنظیم‌کننده قطعه؛ فرم و چگونگی این اجزا در درجه اول تابع دو عامل شکل قطعه کار و روش تولید آن است.
مهم‌ترین هدفِ استفاده از فیکسچرهای کنترلی، یکسان‌سازی تولید و مقایسه آن با نمونه‌های مرجع می‌باشد. استفاده از این ابزارها در صنایع خودروسازی الزامی بوده و جزء اصلی و لاینفک فرآیند تولید است. روش طراحی و ساخت این فیکسچرها با اندک اختلافی در سراسر دنیا مسیر مشابهی را طی می‌کند. تنها تفاوت موجود، روش‌های استفاده از آنهاست.
مبانی نظری
یکی از عوامل موثر در افزایش قیمت تمام شده خودرو و زمان اجرای پروژه‌های جدید، طراحی ابزارهای کنترلی و پیچیدگی ساخت آنهاست. لذا این مساله همواره به عنوان یکی از شاخص‌های رقابتی خودروسازان در سراسر دنیا مطرح بوده است. درست به همین دلیل از ابعاد مختلف از قبیل طراحی ساده، سهولت ساخت، استفاده و تعمیرات و نگهداری همواره شاهد رشد و توسعه طراحی و ساخت فیکسچرهای کنترلی بوده‌ایم.
دسته‌بندی ابزارهای کنترلی و اندازه‌گیری:
در علوم فیزیک، تضمین کیفیت و مهندسی، اندازه‌گیری روش‌هایی برای بیان‌ کردن و مقایسه کمیت فیزیکی اجسام و پدیده‌های دنیای واقعی هستند. برای تعریف اجسام و رویدادها به صورت استاندارد نیاز به استفاده از یکاهاست و روند اندازه‌گیری اعدادی را در اختیار می‌گذارد که مرتبط با موارد قابل مطالعه هستند و به یکای اندازه‌گیری اشاره دارند. ابزارهای اندازه‌گیری و روش‌های آزمون که روش استفاده از ابزارها را تعریف می‌کنند؛ مقدار متوسط رابطه بین عددها و یکاها می‌باشد. خطای ابزار و خطای عدم قطعیت در استفاده از ابزارهای اندازه‌گیری وجود دارد. دانشمندان و مهندسین و به طور کلی انسان‌ها از ابزارهای اندازه‌گیری مختلفی برای شرح محیط اطراف خوداستفاده می‌کنند؛ که شامل ساده‌ترین موارد مانند خط‌کش تا پیچیده‌ترین آن‌ها مانند میکروسکوپ الکترونی و شتاب‌دهنده ذره‌ای می‌باشد.
ادامه مطلب...