برای همه ما بارها اتفاق افتاده است که قبل از رسیدن یک پیامک یا زنگ خوردن گوشی تلفن همراه صدای تقتقی را روی رادیوی روشن خودرو شنیدهایم. این صدای تقتق گرچه پیامد خطرناکی ندارد یا چندان آزاردهنده نیست اما نماد بارزی از تداخل الکترومغناطیسی است ه تلفن همراه بر روی دستگاه الکترونیکی مجاور خود به وجود میآورد. میتوان گفت سازگاری الکترومغناطیسی علمی است که هدفش به حداقل رساندن تداخلاتی از این دست است. از دید انجمن مهندسان برق و الکترونیک (IEEE) سازگاری الکترومغناطیسی علمی است که موضوع آن
منابع، کنترل و اندازهگیری اثرات الکترومغناطیسی روی سیستمهای الکترونیکی و زیستی است.
به صورت کلی یک دستگاه الکترونیکی باید به گونهای طراحی شود که:
1- نویزهای ساطع شده از آن تاثیر مخربی بر دیگر دستگاهها و محیط اطراف آن نگذارد (تشعشع)
2- از نویزهای منتشر شده از دستگاههای دیگر یا نویزهای محیطی نیز تاثیر نپذیرد (حساسیتپذیری یا مصونیت).
مثالهایی از عدم سازگاری الکترومغناطیسی
مثالهای متعددی از تداخل الکترومغناطیسی وجود دارد که منجر به فاجعه شده است. با هم چند مورد از این اتفاقات را که در محیطهای شهری و نظامی اتفاق افتاده است، مرور میکنیم تا اهمیت رعایت استانداردهای EMC ملموستر گردد.
وقتی نمونه اولیه یک دستگاه کپی در یک دفتر کار قرار داده شد، مشاهده گردید که با هر بار استفاده از دستگاه کپی ساعت دیواری دیجیتال موجود در دفتر روشن و خاموش شده یا عملکرد عجیبی از خود نشان میدهد. با پیگیری موضوع مشخص گردید SCRهایی که برای کنترل منبع تغذیه دستگاه کپی و تولید برق DC از برق شهر (AC) استفاده شدهاند، نویز تولید میکنند. در واقع سوییچ کردن برق AC به دلیل تغییر جریان، در طیف وسیعی از فرکانس نویز به وجود میآورد. این نویز از طریق سیمکشی AC به ساعت منتقل و عملکرد آن را مختل میساخت.