" مهر" سرآمد کالیبراسیون و اندازه‌گیری دقیق



  • بدون کالیبراسیون نمی‌توان اندازه‌گیری کرد.
  • بدون اندازه‌گیری، نمی‌توان کنترل، تحقیق و بررسی کرد.
  • بدون کنترل، تحقیق و بررسی نمی‌توان در عرصه‌ی علم و دانش پیشرفت کرد.







مهندس ارشاد کريمي متولد سال 1344 بنيان‌گذار و مدير عامل شرکت مهندسی "مقیاس همیشه ردیاب" می‌باشد. این شرکت که به نام شرکت مهندسی مهر فعالیت می‌کند، از پیشگامان حضور تخصصی در عرصه‌ی کالیبراسیون و اندازه‌گیری است. مهندس کریمی، در سال 1366 پس از فارغ‌التحصیلی در رشته‌ی مهندسی مکانیک، حرفه‌ی اندازه‌گیری دقیق و کالیبراسیون را آغاز کرد. ایشان همزمان با دوران جنگ، کار حرفه‌ای خود را در صنایع دفاع آغاز نموده و تا سال 1370 در واحد تجهیزات اندازه‌گیری دقیق، در ساخت ابزارهای اندازه‌گیری مانند گیج ‌های فرمان برو نرو، به فعالیت در حوزه‌ی طراحی، ساخت و کنترل اندازه‌گیری پرداخت. پس از آن، وارد بخش خصوصی شد و حدود دو سال تا اواخر سال 1372 در صنایع خودرو کار کرد. هم‌زمان با تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد، با تمرکزی بیش از پیش، کار در حوزه‌ی اندازه‌گیری دقیق را در صنایع خودروسازی از سر گرفت. وی با ورود به شرکت لکسر، شرکت تجاری واردکننده‌ی تجهیزات دستی، بر طبق یک توافق دو جانبه توانست در مدت چهار سال آن را به یک شرکت مهندسی در زمینه‌ی ابزار دقیق و کالیبراسیون تبدیل کند. ایشان در سال 1377 از شرکت لکسر جدا شده و شرکت مهر را پایه‌گذاری کردند. در همان سال‌های آغازین؛ مابین سال‌های 1377 تا 1383 به عنوان مشاور و مجری راه‌اندازی، انتخاب و تأمین تجهیزات‌ برای یکصد آزمایشگاه اندازه‌گیری دقیق و کالیبراسیون، مانند آزمایشگاه شرکت مگاموتور، محورسازان ایران خودرو، تراکتورسازی تبریز و بسیاری از آزمایشگاه‌های صنایع دفاع، فعالیت کرد. وی همزمان با توسعه‌ی شرکت مهر به تدریس پرداخت و توانست در این راه بیش از 3000 نفر را آموزش دهد. افرادی که هم‌اکنون بخشی از جامعه‌ی متخصصین اندازه‌گیری دقیق و کالیبراسیون را تشکیل می‌دهند و مدرس، مشاور و دست‌اندرکار اندازه‌گیری دقیق و کالیبراسیون هستند.
مهندس کریمی دوره‌های تخصصی کاليبراسيون و اندازه‌گيري دقيق را در مراکز اروپایی انگلستان، آلمان، ایتالیا، فرانسه، سوئیس و ... گذراند و در سال 1380 به عنوان اولین کارشناس ایرانی موفق به اخذ گواهی‌نامه‌ی ارزیاب بین‌المللی (ISO/IEC 17025 – Lead Assessor) DAR/DAP در برلین آلمان گردید.
ایشان با تکیه بر سوابق درخشان خود توانستند اقدامات نوینی در زمینه‌ی مترولوژی و کالیبراسیون کشور انجام دهند. از نخستین اقدامات صورت‌گرفته توسط شرکت مهر، پایه‌گذاری آزمایشگاهی برای طراحی و ساخت تجهیزات و دستگاه‌های مرجع می‌باشد که توانست خدمات کالیبراسیون را برای تجهیزات بالادست ارائه دهد. تخصص شرکت مهر، کالیبراسیون در حوزه‌ی دستگاه‌های ابعادی و سختی‌سنجی است. این شرکت برای اولین بار کار بر روی مراجع کالیبراسیون ابعادی یعنی بلوک‌های سنجه‌ (گیج بلوک‌ها) را آغاز نمود. پیش از آن در زمینه‌ی کالیبراسیون گیج‌های مرجع در داخل کشور اقدامی صورت نگرفته بود و تجهیزات و دستگاه‌های اندازه‌گیری مرجع جهت انجام کالیبراسیون به خارج از کشور ارسال می‌‌‌شد. از جمله می‌توان به گیج‌های گرید  kو گیج‌های طول بلند اشاره نمود. شرکت مهر برای کالیبراسیون این گیج‌ها اقداماتی را پایه‌گذاری کرد و سرانجام توانست در سال 1380 مجوزهای لازم را دریافت کند و به عنوان اولین  شرکت داخلی فعالیت کالیبراسیون گیج‌های  Grade(K)، گیج‌های طول‌ بلند و سایز بزرگِ گیج‌‌بلوک‌ها را آغاز نماید. این تجهیزات سطح بسیار بالایی دارند. به عنوان مرجعی برای کالیبراسیون دستگاه‌های دیگر از جمله دستگاه‌های اندازه‌گیری مختصات سه‌بعدی (CMM ) یا دستگاه‌های یونیورسالِ کالیبراسیون طول (ULM ) و همچنین دستگاه‌های ماشین‌افزار استفاده می‌شوند. در حال حاضر شرکت مهر به عنوان تنها شرکت داخلی، موفق به کالیبراسیون دستگاه‌های مرجع گردیده است.
در واقع سیاست‌گذاری شرکت مهر چنین بود که برای کارهایی سرمایه‌گذاری شود که پیش از آن اقداماتی برایشان انجام نشده بود. به طور مثال این شرکت به کار روی مراجع سختی سنجی پرداخت که تا آن زمان در کل کشور مراجع مشخصی برای کالیبره کردن دستگاه‌ها و تایید نمودن تست بلوک‌های سختی‌سنجی وجود نداشت. البته در این زمینه سازمان ملی استاندارد کارهایی را انجام داده بود ولی مرجع معتبر و قابل اطمینانی ارائه نشده بود. در حقیقت دستگاه‌های سختی‌سنج اصلاً کالیبره نمی‌شدند. شرکت مهر در این زمینه فعالیت‌های خاصی انجام داد و دستگاه مرجع کالیبراسیون سختی‌سنجی برای اولین بار از ایتالیا به ایران آورده شد و در شرکت مهر آماده‌ی ارائه‌ی خدمات گردید. مهندس کریمی در این بخش درباره‌ی چگونگی ارائه‌ی خدمات گفت: «دیده بودیم که مشتریان بسیاری به دلیل اختلاف نظرِ دو آزمایشگاه و عدم هماهنگیِ دستگاه‌هایشان به مشکل برمی‌خورند. پس ما به عنوان مرجع سوم وارد عمل شدیم. هنوز هم شرکت مهر بالاترین امکان‌ سختی‌سنجی مرجع را در کشور داراست.
هرچند امکانات ما در مقایسه با سطح بین‌المللی خیلی قوی نیست؛ اما در کشور جایگاه بسیار مناسبی دارد. با پیشرفت این شرکت در حوزه‌ی کالیبراسیون، برای نخستین بار در ایران کالیبراسیون دستگاه‌های اندازه‌گیری سه بعدی) (CMM و دستگاه‌های اندازه‌گیری تصویری، مراجع کالیبراسیون CMM مثل چِک‌مستر ها و ابزار مرجع کالیبراسیون CMM مثل استانداردهای مربوط به آن را راه‌اندازی کردیم. برای کالیبراسیون دستگاه‌های سختی‌سنج هم تجهیزات بالادست را فراهم کردیم. کالیبراسیون تجهیزات بالادست مانند میکروسکوپ، نیرو اعمالی  و تست بلاک‌های آزمون در دستگاه سختی‌سنج را برای اولین بار در ایران انجام دادیم.
مهندس کریمی در بیان اهمیت کالیبراسیون دستگاه CMM افزود: «حتی اگر یک دستگاه به تازگی خریداری شده باشد تا زمانی که توسط مراجع معتبر خارجی مانند چک مسترهای دقیق یا دستگاه لیزر کالیبره نشود؛ نتایج آن معتبر نمی‌باشد. در واقع بدون این تجهیزاتِ مرجع و مراکز صاحب صلاحیت نمی‌توان به آن دستگاه اعتبار بخشید. در سال 1388 شرکت مهر تجهیزات مرجع کالیبراسیون CMM را برای اولین بار در کل خاورمیانه تهیه نمود. حتی در ترکیه با وجود آزمایشگاه‌های خوب امکانات ما را ندارند. مثلاً آنها مراجع ‌گِردی‌سنجی را نمی‌توانند کالیبره کنند. کره‌ی CMM هم جزو مراجع گردی‌سنجی به حساب می‌آید. شرکت مهر ماشین مخصوص برای‌ کالیبراسیون این کره را نیز تامین نموده است.»
در سال 1388 شرکت مهر تجهیزات مرجع کالیبراسیون CMM را برای اولین بار در کل خاورمیانه تهیه نمود. حتی در ترکیه با وجود آزمایشگاه‌های خوب امکانات ما را ندارند. مثلاً آنها مراجع ‌گِردی‌سنجی را نمی‌توانند کالیبره کنند. کره‌ی CMM هم جزو مراجع گردی‌سنجی به حساب می‌آید. شرکت مهر ماشین مخصوص برای‌ کالیبراسیون این کره را نیز تامین نموده است.
مهندس کریمی در توضیح پیرامون کره‌ی CMM گفت: کره‌ی CMM بسیار دقیق است به طوری که ماشین، اول خودش را با آن کنترل می‌کند و بعد شروع به کار می‌کند. اگر آن کره کالیبره نباشد بقیه‌ی کارها اشتباه پیش می‌رود. ما این دستگاه مرجع گردی سنج مخصوص را به مجموعه اضافه کردیم. با آوردن این تجهیزات مشکل بسیاری از صنایع حل شد. صنایع خودرو و قطعه‌سازی، برخی از صنایع وابسته به نفت و حتی آزمایشگاه‌های مجهز شرکت مپنا و صنایع دفاع از جمله صنایعی بودند که به کالیبره کردن کره مرجع بسیار نیاز داشتند.
مهندس کریمی با اشاره به تجهیزات پیشرفته‌ی مرجع برای کالیبراسیون دستگاه‌های گردی‌سنج گفت: دستگاه‌های گردی‌سنج که به آنform tester یا roundness machine نیز می‌گویند، در صنایع مختلف بسیار کاربردی است. مثلاً در صنعت خودرو برای قطعات گرد مثل شفت پلوس، سیبک خودرو، میل سوپاپ، میل لنگ که استوانه‌ای هستند و به صورت دقیق ماشین‌کاری می‌شوند؛ پارامترهایی دارند که آنها را کنترل می‌کنند تا ببینند که تا چه حد مدور هستند و چقدر لنگی دارند؛ تعامد و توازی آن‌ها دقیقاً به چه میزان است. به این کار بازرسی تلرانس‌های هندسی در قطعات مدور می‌گویند. مثلاً شرکت ساپکو و ایران خودرو دستگاه‌های گردی ‌سنج زیادی  دارند که با آنها قطعات را کنترل می‌کنند؛ ولی مراجعِ دستگاه‌ها قبلاً در ایران کالیبره نمی‌شدند. کالیبره کردن مرجع استوانه‌ای، کره‌ای  و نیم‌کره از سال 1388 در آزمایشگاه مهر انجام شد. اضافه کردن این موارد به مجموعه‌ی مهر، علاوه بر دانش فنی  و سرمایه‌گذاری بالا، از نظر سیاسی و تحریم‌ها نیز با دشواری‌های بسیاری همراه بود. اینها تحریم‌هایی نبوده که اخیراً بر کشور اعمال کنند. بلکه تحریم‌هایی است که از 15 سال پیش اعمال شد تا تجهیزات دقیق زیر میکرون را در اختیار ایران قرار ندهند. ما توانستیم با زحمت بسیار، دستگاه مرجع این کار را که ساخت انگلستان است و در حد رده‌ی بین‌المللی مرجع است؛ به ایران بیاوریم. در کل منطقه بالاترین دستگاه مرجع برای این کار در شرکت مهر وجود دارد. حتی دستگاه‌های مرجع  موجود در دولت ترکیه از سطح پایین‌تری نسبت به آن برخوردارند.
مهندس کریمی درباره‌ی دشواری‌های پیش آمده پیرامون تحریم‌ها ادامه داد: «آغاز تحریم‌ها از بیست سال پیش بود. در این تحریم‌ها، چه در صنعت‌های نظامی و چه صنعت‌های غیرنظامی مجوز ورود دستگاه‌هایی با تکنولوژی ساخت و طراحی بالا به ایران را نمی‌دادند. از سویی بعضی از تجهیزات مرجع شناسنامه دارند. یعنی در فروش آن سازنده نقشی ندارد. سازنده، دستگاه را می‌سازد و برای فروش به کشور دیگر، از دولت‌ خود مجوز فروش می‌گیرد، آن را ثبت می‌کنند تا این دستگاه هرکجا فرستاده شد به سازنده‌ی اصلی گزارش دهد. چون اختیار فروش دستگاه را دولت صادر می‌کند و سازنده فقط آن را می‌سازد. شرکت مهر دستگاه گردی‌سنج مرجع را از دولت قبلی آلمان شرقی بدست آورد. شرکت سازنده‌ی دستگاه مرجع در سال تقریباً فقط یک دستگاه تولید می‌کند و فقط هم به دولت‌ها و با مجوزهای بسیار سخت‌گیرانه فروخته می‌شود. اکنون ما دستگاه‌های گردی‌سنج مرجع را برای مراجع موجود در ایران به کار می‎بریم. پیش از این نیز ایران خودرو و سایرصنایع بزرگ خودروسازی  نیاز شدیدی به مراجع گردی‌سنج داشت. از این رو با سرمایه‌گذاری و صرف زمان بسیار زیاد از طریق چندین واسطه اقدام به کالیبراسیون مراجع گردی‌سنج خود می‌نمود.
تحریم‌ها روی خدمات پس از فروش بی‌تاثیر بودند
ایشان در ادامه بیان داشتند: چون موضوع تحریم‎‌ها بسیار سنگین بود؛ ما بیشتر سعی کردیم که مراجع را به داخل کشور بیاوریم؛ با تکمیلِ خرید تجهیزات و مراجع بالادست و کسب دانش تخصصی آن، ‌توانستیم کالیبراسیون تجهیزات را با استناد به استانداردهای معتبر بین‌المللی انجام دهیم. در همین راستا مراجع بالادست را خریدیم، ساختیم، تکمیل کردیم، دانش فنی آن‎‌ها را به داخل ایران آوردیم و در شرکت مهر در اختیار مهندسان ایرانی قرار دادیم. وارد کردن دستگاه گردی‌سنج مرجع چهار سال طول کشید تا این دستگاه را در چندین مرحله و به صورت تفکیک شده به داخل کشور بیاوریم. از این دستگاه و دستگاه های لیزر اینتروفرومتری به عنوان مرجع کالیبراسیون مورد استفاده قرار می‌گیرد. ما به همراه وارد کردن دستگاه، دانش فنی، فناوری تعمیر، نگهداری و روش‌های کالیبراسیون آن را هم وارد کردیم. تنها چیزی که گاهی اوقات به آن نیاز پیدا می‌کنیم، قطعه است. قطعه را می‌توان با وجود تحریم‌ها فراهم کرد. آن‌چه مهم است وارد کردن دانش است. ما توانستیم دانش تخصصی، تجهیزات و ماشین‌آلات بزرگ و پیچیده مهم را با وجود تحریم‌ها وارد کنیم.
ما به همراه وارد کردن دستگاه، دانش فنی، فناوریِ تعمیر، نگهداری و روش‌های کالیبراسیون آن را هم وارد کردیم.
مهندس کریمی در مورد کالیبراسیون دستگاه‌های مرجع همچون دستگاه‌های گرید K و سختی‌سنج مرجع می‌گوید: کالیبراسیون ماشین‌های مرجع و سطح بالا با مقایسه‌ی نتایج انجام می‌شود. این ماشین‌ها در بالاترین سطح قرار دارند. فرض کنید یک ماشین بزرگ و گران قیمت که در اینجا هم اکنون به عنوان مرجع کار می‌کند، تنها به‌وسیله‌ی یک مرجع کوچک تنظیم می‌شود. پس ما آن مرجع کوچک را جهت آزمون مقایسه‌ای به انگلستان می‌فرستیم. چون ماشین آنها هم درست مانند ماشین ماست فقط جواب‌ها را با هم مقایسه می‌کنیم. این موضوع در مورد کالیبراسیون گیج بلوک‌های رده‌ی K و سختی‌سنج مرجع صدق می‌کند. در کل تجهیزات مرجع؛ ماشین‌هایی با بالاترین سطح تکنولوژی هستند که بین کشورهای مختلف مورد مقایسه قرار می‌گیرند.
شرکت مهندسی مهر بالاترین رده در هرم قابلیت ردیابی
شرکت مهر در دو زمینه‌ی‌ کالیبراسیون سختی‌سنجی و ابعادی در بالاترین سطح پاسخگویی نیاز صنعت‌گران و آزمایشگا‌هیان قرار دارد. ما توانسته‌ایم هفت زمینه‌ی کالیبراسیون‌های مرجع در حوزه‌های ابعادی و سختی‌سنجی را در سطح بسیار بالایی ایجاد کنیم که اگر در هرم قابلیت ردیابی قرار گیرد شرکت مهر بالاترین رده را در ایران داراست. به این صورت که تمامی تجهیزاتی که با این مراجع کالیبره می‌شوند، به مراجع بالای استاندارد جهانی همچون PTB و NPL و نهایتا به BIPM متصل می شوند.
بیشتر شرکت‌ها و آزمایشگاه های کالیبراسیون کشور برای اتصال به قابلیت ردیابی از آزمایشگاه مرجع مهر کمک می گیرند.
مهندس کریمی با بیان این جمله که بیشتر شرکت‌ها برای ارجاع به استانداردهای بین‌المللی به شرکت مهر مرتبط می‌شوند؛ گفت: چون تجهیزات و دستگاه‌های رده بالا در شرکت مهر، مورد تایید استانداردهای بین‌المللی قراردارند؛ بنابراین هر دستگاه کالیبراسیون و اندازه‌گیری که توسط آن‌ها کالیبره شود؛ با واسطه، به استانداردهای بین‌المللی می‌ر‌سد. به این صورت تمامی قطعات تولیدشده توسط کارخانه‌ها با یک یا چند واسطه به تجهیزات کالیبراسیون استاندارد معتبر می‌رسند. مثلاً شرکت‌ها برای کالیبراسیون کولیس‌های خود گیج بلوک‌های‌شان را به ما می‌دهند و ما آنها را کالیبره می‌کنیم. در این صورت کولیس‌ آنها قابل ردیابی به مراجع بالاتر است. آن پیمانکاری هم که به شرکت مذکور نمونه داده است، قابل ردیابی است. قطعاتی هم که آن پیمانکار تولید می‌کند؛ قابل ردیابی است. بنابراین بیشتر شرکت‌ها از طریق شرکت مهر در زنجیره‌ی ارتباطی با مراجع بالاتر قرار می گیرند.
مهندس کریمی با اشاره به تاییدیه‌ی آی‌‌لک  (ILAC) گفت: آی‌لک یک تأییدیه و قرارداد است که عناصر مورد نياز براي تأئيد قابليت رديابي را عنوان می‌کند؛ که عبارتند از: 1-يك زنجيره‌ی ناگسسته از رديابي‌هاي اندازه‌شناختي به يك استاندارد اندازه‌گيري بين‌المللي يا استاندارد اندازه‌گيري ملي 2-يك عدم قطعيت اندازه‌گيري مستند شده 3-يك روش اندازه‌گيري مستند شده  4-صلاحيت فني تأئيد و مستند شده   5- قابليت رديابي به سيستم SI مستند شده  6- فواصل كاليبراسيون مستند شده
در واقع (ILAC) وجه‌ی اول و قانونی قابلیت ردیابی (traceability)  است. اما وجه‌ی دوم آن تجهیزات و سخت افزار است. در ابتدا باید تجهیزات پیشرفته و دانش فنی بالا را فراهم کرد. یعنی اگر کسی بخواهد به آی‌لک متصل باشد ابتدا باید این دو مورد را فراهم کند. به عبارت دیگر مفهوم قابلیت‌ردیابی یا traceability  که تاکنون در مورد آن صحبت کردیم دو بعد دارد: اول از نظر فنی و دیگری از نظر قانونی؛ از نظر فنی یعنی اینکه دستگاه‌ها به دنبال یکدیگر و مکمل هم ‌باشند. بُعد قانونی یعنی این که دستگاه‌ها معتبرند و مجوز استفاده دارند. از سوی دیگر الزامات هفت گانه بالا را برآورده می‌نمایند.
مراجع تختی در شرکت مهر بالاترین درجه را در ایران دارند
مهندس کریمی در بیان توانمندی‌ها و دستاوردهای شرکت مهندسی مهر ادامه داد: گردی‌سنج‌ها، سختی‌سنج‌ها، گیج ‌بلوک‌های مرجع، مراجع زاویه، Step Gauge های مراجعِ دستگاه‌های CMM، دستگاه‌های لیزر مرجع برای کالیبراسیون میزان تختی‌ و کالیبراسیون سطح صافی‌های مرجع، ترازهای مرجع برای کالیبراسیون ماشین ابزار و CMM را برای اولین بار ما به ایران آوردیم. درحال حاضر مراجع تختی شرکت مهر با دستگاه‌های لیزر بالاترین درجه و رتبه را در ایران داراست. ترازهای مرجع که با آن‌ دستگاه‌هایی مثل ماشین ابزار، CMM یا دستگاه‌هایی که با زاویه کار می‌کنند را کالیبره می‌کنیم. در زمینه‌ی کالیبراسیون زاویه نیز اولین شرکتی که این موضوع را در رده‌ی بالا کار کرده است؛ آزمایشگاه مهر است. اندازه‌گیری زاویه با شیب‌سنجی که به آن زوایای کوچک می‌گویند، با دستگاه‌هایی مثل اتوکالیماتور  و لیزر انجام می‌شود. به زوایای بزرگ میزهای صفحه‌گردان می‌گویند که ما آن را راه‌اندازی کردیم. هم زاویه کوچک و هم زاویه بزرگ را داریم که این‌ها بالادست تمام زوایا می‌شوند. مثلاً اگر در صنعت کسی با زاویه‌سنج کار ‌کند، ردیابی این زاویه‌سنج به آزمایشگاه کالیبراسیون شرکت مهر برمی‌گردد.
درحال حاضر مراجع تختی شرکت مهر با دستگاه‌های لیزر بالاترین درجه و رتبه را در ایران داراست.
مهندس کریمی در توضیح عملکرد این زاویه‌سنج گفت: در آزمایشگاه کالیبراسیون، این زاویه‌سنج با یک گیج زاویه کالیبره می‌شود. سپس این گیجِ زاویه خود باید با یک وسیله‌ی بالادستی کالیبره شود که آن را شرکت مهر راه‌اندازی کرده است و پیش از این در ایران نبود. آن وسیله‌ی بالادست یک میز مخصوص دوّار است که می‌گردد و زوایا را طی می‌کند. سپس با یک اتوکالیماتور مخصوص که یک نوع دوربین‌ زاویه‌یاب بسیار دقیق است، زوایای این گیج‌ها را کالیبره می‌کند. یک دستگاه با رده‌ی بالاتر از آن نیز هست که خود آن دوربین‌ها بایستی با آن کالیبره شوند.
شرکت مهر حتی می‌تواند اتوکالیماتور یعنی زاویه‌سنج‌ها و دوربین‌های زاویه‌سنج خیلی دقیق را هم کالیبره کند. با این کار به صنایع مختلف از جمله خودروسازی، صنعت نفت و صنایع نظامی کمک زیادی شده است.
ورود شرکت مهر به کالیبراسیون دستگاه‌های تصویری برای نخستین بار در کشور
طی 15 سال اخیر شرکت مهر به حوزه‌ی دستگاه‌های تصویری وارد شده است. اولین کالیبراسیون دستگاه‌های تصویری توسط شرکت مهندسی مهر صورت گرفت. چون این دستگاه‌ها، گیج‌های شیشه‌ای مخصوصی دارند که با تصویر کار می‌کند. ما برای کالیبره کردن گیج‌های شیشه‌ای و راه‌اندازی تجهیزات مربوطه دانش فنی را از کشور سوئیس وارد کردیم و به تنها مرجعی تبدیل شدیم که می‌تواند گیج‌های شیشه‌ای مرجع را برای دستگاه‌های تصویری کالیبره کند.
مهندس کریمی از اهمیت تجهیزات کالیبراسیون و اثرات تحریم بر این حوزه بیان داشت: همیشه تحریم‌ها را در جاهایی اعمال می‌کنند که حساسیت بیشتری وجود دارد. برای مثال اگر به یک سنسور دقیق فشار، دما یا یک سنسور اندازه‌گیری ابعادی دقیق در یک کارخانه بزرگ یا پالایشگاه نیاز باشد و بنا به هردلیلی این سنسور آسیب دیده باشد؛ تولید آن کارخانه متوقف می‌شود. یک قطعه‌ی بسیار کوچک اما حساس، با تکنولوژی بالا که بدون آن هیچ کاری با صحت، انجام نمی‌شود؛ نقش مهمی در تولید خواهد داشت. تجهیزات و تکنولوژی‌های سطح بالای جهان در انحصار سرمایه‌داران کلان دنیا، مانند آمریکا و تا حد کمی هم کشورهای اروپایی و ژاپن است. ارائه‌ی این تجهیزات به کشورهای دیگر تا حد زیادی تابع برنامه‌های سیاسی این کشورها است. برای نمونه تکنولوژی شرکت تیلورهابسون را ده سال پیش آمریکا خرید. و همینطور دستگاه آنالیز مواد اسپکتروم آلمان را خریده است. آمریکا تاکنون 55 کارخانه‌ی تجهیزات ابزار دقیق با فناوری بسیار بالا را خریداری کرده است. این کار از 30 سال پیش آغاز شد. زمانی که کشورهای جهان سوم شروع به پیشرفت کردند؛ آمریکا تمامی کارخانه‌های با تکنولوژی پیشرفته را می‌خرد. با این کار می‌تواند کلید پیشرفت تمام صنایع را در دست بگیرد. به هر کشوری می‌خواهد تجهیزات پیشرفته ارائه ‌دهد و به هر کشوری که نمی خواهد، این تکنولوژی را ارائه نمی‌دهد.

امتداد خدمات ارزشمند شرکت مهندسی مهر  در شرایط دشوار تحریم باعث رفع مشکلات صنایع داخلی شده است 
مهندس کریمی در بیان ارزش بالای خدمات ارائه شده در شرکت مهر افزود: بین سال‌های 1392-1389 تحریم‌های سنگین‌تری آغاز شد تا جایی‌که صنایع خودروسازی امکان تامین قطعات مورد نیاز خود را نداشتند. وارداتِ تجهیزات و ابزار دقیق با دشواری‌های بسیار زیادتری همراه بود و حتی در موارد زیادی به طور کلی ناممکن بود. آن‌ها بر این باور بودند که ایران نمی‌تواند روی پای خودش بایستد. یعنی نهایتاً در یک جای کار،  مانند خرید یک سنسور، یک دستگاه اندازه‌گیری دقیق، یک دستگاه کالیبراسیون، انجام یک آزمون و نهایتاً تولید با کیفیت محصول، دچار مشکل می‌شود و نمی‌تواند آن را به ثمر برساند. اما شرکت مهر با وجود تحریم‌ها و دشواری‌هایی که وجود داشت، توانست در حوزه‌های متنوع کالیبراسیون ابعادی، سختی‌سنجی و ... ادوات خود را با بالاترین سطح کیفی تامین کند و در اختیار صنایع گوناگون قرار دهد. انجام فعالیت‌های مذکور تنها با صرف هزینه و پول امکان‌پذیر نبود؛ بلکه این شرکت آن را کاملاً به صورت تخصصی و بدون هیچ‌گونه تبلیغی انجام داد. ضررهای اقتصادی که شرکت‌ها به واسطه‌‌ی عدم وجود یک سیستم کالیبراسیون یا تجهیزات مرجع متحمل می‌شوند بسیار هنگفت و غیرقابل جبران است. در صنایع تولیدی شبیه به صنعت خودرو تنها ضرر مالی و اقتصادی وارد می‌شود. اما در برخی صنایع دیگر بسیار حساس‌تر است. در این صنایع مانند صنایع نظامی عدم وجود مراجع کالیبراسیون مرجع و معتبر می‌تواند امنیت کشور را متضرر کند. در صنایع داخلی وجود تجهیزات کالیبراسیون با تکنولوژی بالا حیاتی است. بدون پیشرفت در این زمینه، اقتصاد کشور فلج می‌شود و بر کلیه‌ی امور تاثیر می‌گذارد. خدمات کالیبراسیون و سنجش دقیق که توسط مهندسان و متخصصان در شرکت‌هایی مانند مهر، صنایع نفت و هسته‌ای انجام شده است سبب ورود فناوری‌های بالا به ایران شده است و با محدودیت‌هایی که کشورهای خارجی ایجاد کرده‌اند، مقابله و تحریم ها را بی‌اثر کرده است.
شرکت مهندسی مهر به عنوان نخستین و تنها شرکت در بالاترین سطح ایران و خاور میانه؛ کالیبراسیون دستگاه‌های ماشین افزار CNC به روش Ball Bar و لیزر اینتر فرومتری  ، بلوک‌های سنجه‌ی بلند انواع گریدهای معمولی و K، لنت‌بارها جهت کالیبراسیون CMM و میکرومترها، مسترِ دستگاه سه بعدی ، مقایسه‌گر ، چندضلعی مرجع ، دستگاه‌های اندازه‌گیری طول با لیزر (ULM) ، کالیبراسیون خط‌کش مرجع، زبری‌سنجی و دستگاه گردی‌سنجی را انجام می‌دهد. مهر نخستین شرکتی است که در آزمایشگاه مترولوژی و کالیبراسیون خود توانست با دستگاه یونیورسال، کالیبراسیون شاخص طول و با اتوکالیماتور کالیبراسیون زاویه‌های کوچک را انجام دهد. همچنین به عنوان نخستین شرکت، کالیبراسیون و اندازه‌گیری سه بعدی با CMM و مقایسه با CAD Model با گستره‌ی 2000 میلی‌متری به صورت دستی و CNC، اندازه‌گیری دو نیم بُعدی تصویری با استفاده از VMS  به صورت دستی و CNC، دستگاه اندازه‌گیری کانتور گراف  تا گستره‌ی 1000 میلی‌متر، دستگاه مولتی سنسور و خط‌کش زوایا را در کارنامه‌ی درخشان خود دارد. گیج‌های برو نرو، گیج‌های رزوه‌ی سایز بزرگ، تا به امروز فقط در مهر کالیبره می‌شوند.
مهندس کریمی درباره‌ی گیج‌های سایز بزرگ گفت: فقط آزمایشگاه مهر بر روی گیج‌های سایز بزرگ کار می‌کند. در صنایع نظامی نیز به دلیل نیازشان کالیبراسیون گیج‌ها را تا صد میلی‌متر انجام می‌دهند. اما بیش از این مقدار تا چهارصد میلی‌متر را فقط آزمایشگاه مهر انجام می‌دهد. در صنایع خودرو بیشترِ رزوه‌ها و پیچ و مهره‌ها کوچک هستند و نمونه‌های بزرگ‌تر آن‌ها بیشتر در صنایع نفت، صنایع نظامی و بعضی از صنایع خودرو کالیبره می‌شود.
مهندس کریمی پیرامون ارائه‌ی سطح بالای خدمات در سختی‌سنجی می‌گوید: با تجهیزات سطح بالا و دانش و تخصص روز توانستیم اعتماد صنایع و آزمایشگاه‌های معتبر داخل کشور را جلب نماییم. سازنده‌های دستگاه سختی‌سنج مثل کوپا پژوهش و شاپ از آزمایشگاه ما استفاده می‌کنند. حتی آزمایشگاه رازی که بسیار قوی است؛ شرکت مهر را به عنوان مرجع کالیبراسیون تجهیزات سختی سنج خود انتخاب کرده است. ما توانسته‌ایم در جوامع بین‌المللی و در میان کشورهای اروپایی نیز با خوشنامی به عنوان یک شرکت مرجع و معتبر شناخته شویم. در عین حال به دلیل هزینه‌ی کم خدمات کالیبراسیون و اندازه‌گیری در شرکت مهر بسیاری از سازنده‌های خارجی خدمات مورد نیاز خود را از ما می‌گیرند.
از سال 1377 و نزدیک به بیست سال است که کار تجهیزکردن آزمایشگاه و خرید از کشورهای اروپایی را شروع کرده‌ایم. حدود هفت سال است با برقراری ارتباطی گسترده و موثر علاوه بر خرید، بخشی از نیازهای آنها را در تامین تجهیزات و خدمات برآورده می‌کنیم. به عنوان مثال با خرید دستگاه آزمون سختی‌سنج از یک شرکت ایتالیایی متوجه شدیم که آن شرکت برای کالیبراسیون تست‌بلوک‌های خود از یک آزمایشگاه آمریکایی در ایتالیا یا یک آزمایشگاه آلمانی در آلمان خدمات می‌گیرد. این کار برایش حدود 100 تا 150 یورو هزینه داشت. از هفت سال پیش یک همکاری مشترک با آنها در خصوص کالیبراسیون بلوک‌سنجه‌ها ایجاد کردیم. با این امتیاز که خدمات ما با همان کیفیت اما با هزینه‌ی بسیار پایین‌تر انجام می‌شد. بعد از این پیشنهاد و انجام چند آزمون و با توجه به رضایت از نتیجه‌ی کار تا به امروز همکاری ما ادامه دارد. الان قراردادهایی برای انجام آزمون با تعداد بالای 200 نمونه داریم. خدمات مورد نظرِ آن‌ها طی یک گزارش با فرمت استاندارد و به زبان انگلیسی و کاملاً منطبق بر چهارچوب بین‌المللی ارائه می‌گردد. ما توانستیم به اعتبار شرکت و ماشین‌آلات موجود، این موقعیت را ایجاد کنیم. به ما اعتماد می‌کنند؛ چون قابلیت ردیابی ما متصل به رده‌ی بین‌المللی است. متاسفانه هنوز نظام تائید صلاحیت و موسسه‌ی استاندارد ایران در نزد آن‌ها اعتبار چندانی ندارد.
با اتکاء به خداوند برآنیم تا در شماره‌های آتی به معرفی بخش های دیگری از زیر مجموعه شرکت مهر و دستاوردهای ارزشمند آن شرکت بپردازیم.