« بازگشت به فهرست مقالات
فشارسنج (قسمت اول)
(خلاصه مقاله اینجا آورده شده و اصل مطلب به صورت فایل pdf قابل دسترسی است.)
بهرام ناصری پور bnaseripoor@yahoo.com
فشارسنج، فشار سیال (مایع یا گاز) را به سیگنال الکتریکی متناسب با آن تبدیل میکند. فشار بر اثر اعمال نیرو بر سطح و فشرده شدن سیال ایجاد میشود که میتواند ثابت (فشار استاتیک) و یا متغیر (فشار دینامیک) و یا گذرا باشد.
فشار بر حسب پاسکال اندازهگیری می شود که برابر نیروی یک نیوتون بر سطح یک مترمربع میباشد.
فشارسنج برای اندازهگیری فشار به کار میرود ولی میتواند برای اندازهگیری ارتفاع از سطح زمین، اندازهگیری جریان سیال، اندازهگیری ارتفاع و یا عمق مخزن و آزمایش نشتی نیز به کار رود.
اندازهگیری، پایش و کنترل فشار، ارتفاع، عمق مخزن، جریان سیال و نشتی از مهمترین کاربردهای فشارسنج در نیروگاه، پالایشگاه، پتروشیمی، خودرو، هواپیما، هلیکوپتر، کشتی، قطار، زیردریایی، فضاپیما، ماهواره، بالن، هواشناسی، هوافضا، پزشکی، زیستشناسی، زمینشناسی، خانههای هوشمند، لپتاپ، تبلت، موبایل، ساعت و ... میباشد.
اندازهگیری فشار همیشه نسبت به یک فشار مرجع انجام میشود.
زمانی که سنسور فشار، فشار را نسبت به خلاء مطلق میسنجد، فشار حاصل فشار مطلق نامیده میشود که آن را به صورت bara یا psia نشان میدهند.
اگر سنسور فشار، اختلاف بین دو فشار را نشان دهد، فشار حاصل فشار تفاضلی نامیده میشود که آن را به صورت bard یا psid نشان میدهند.
رابطهی بین فشار مطلق و فشار نسبی به صورت زیر است:
فشار مطلق = فشار اتمسفر + فشار نسبی
برخی از سازندگان محصولات فشارسنج خود را جهت راحتی انتخاب در گروههایی مانند گروههای زیر بر حسب کاربرد فشارسنج دستهبندی میکنند:
فشار سنجهای مصرف عمومی، شوک ، فرکانس بالا، فرکانس پایین، مینیاتوری، مرجع ، میدانی ، بارومتری و ...
این فشار سنجها میتوانند خروجیهای ولتاژ، جریان، بارالکتریکی (شارژ) و ... داشته باشند.
در بیشتر موارد اندازهگیری فشار براساس اندازهگیری جابجایی میباشد به این صورت که فشار باعث ایجاد جابجایی در حسگر میشود و سپس این جابجایی تبدیل به سیگنال الکتریکی متناسب با فشار اعمالی میشود.
ادامه مطلب...